Stránka histórie slovenského závesného lietania


Výsledky    Fotogaléria   Návrat

Majstrovstvá Slovenska v závesnom lietaní 2005

1. kolo Banská Bystrica 2005  

Termín: 6.5.-10.5.2005 v rozsahu 5 dní (piatok, sobota, nedeľa, pondelok, utorok)

 

Priebeh tohto kola poznačilo zhoršenie počasia od soboty do pondelka, keď strednú Európu ovplyvňovali tlakové níže a prechod frontálneho systému v nedeľu. V pondelok za frontom naviac zosilnil vietor na neletové hodnoty, takže letové dni boli len piatok a utorok. V piatok sme za miesto štartu zvolili Starú Kopu a úlohu s let s návratom cez jeden otočný bod Internát Lopej - v dĺžke 50,8 km. Darilo sa hlavne F. Niznerovi, ktorý to dotiahol až do cieľa, pred J.Sladkým ktorý skončil 5,8 km pred cieľom. Ďaľším letovým dňom bol až utorok, len škoda že väčšina súťažiacich nevydržala znášať rozmary počasia. Zvíťazil opäť F. Nizner pri cieľovom lete z Baranova do Polomky.                        

 

2. kolo Majstrovstiev Slovenska v Žiline 14. až 17. júla

 

Odlietali sme 2 kolá. 14.júla z Martinských holí sme si vyskúšali odvahu kľučkovaním pomedzi búrky s cieľom na letisku v Partizánskom. 15. júla zo Straníka do Zázrivej a trochu späť. V sobotu nám prechod rozpadajúceho frontu umožnil len miestne lietanie so súťažou na presnosť pristátia a v nedeľu nás opakujúce výdatné prehánky zahnali k predčasnému odchodu.

3. kolo Majstrovstiev Slovenska v Podbrezovej 30. júla až 6. augusta

Odlietali sme  5 kôl. Jedno z Čierťaže, dve z Baranova a dve najhodnotnejšie z Kráľovej Hole. Baranovo nás nesklamalo svojimi nepríjemnými turbuleniami. Zato Kráľova Hoľa odmenila každého, kto zvládol v utorok severný štart nádherným letom popod základne oblakov. V stredu vďaka presnej predpovede meteorológa Michaela Meyerhofera z Grazu, sme dokonale využili letové okno trojnásobným preletom hrebeňa N. Tatier po Polomku, s cieľom pri Bacúchu. Úspešné podujatie sme zavŕšili v Lopeji spolu s pozvanými veteránmi na príjemnej párty pri príležitostti 30. rokov lietania na závesných klzákoch na Slovensku.